Operatie Ideaal

 

Actie 'Ideaal'
Deze actie had volgens operatiebevel 03X47, o.m. tot doel de Mlirip-sluizen bij Modjokerto te bezetten. Republikeinse tegenstanders bepaalden hiermee de waterstand in een groot gebied, waardoor de rijstgebieden lagen te verrotten.
Diverse onderdelen, i.c. 2 INBAT,onder commando van Lt.kol. Marns. H. van der Hardt Aberson, versterkt met de A-compagnie van 1 INBAT, twee batterijen artillerie, geniecompagnie, een peloton tanks en twee pelotons pantserwagens en Amtracs, o.m. onder bevel van kapt. Lems, Schuuring en Giesberts, trokken op 17 maart 1947, om 03.00 uur op. In totaal 8 Firefly's van squadron 860 van de marine Luchtvaartdienst stonden ter ondersteuning gereed. Ook de
X-Brigade van de KL nam deel aan de opmars.Om 11.45 kwam Compagnie-A van kapt. Giesberts, na een zware tocht door het ondergelopen gebied, als eerste aan.

© SMG

Als eerste ging het stootpeloton over de loopbrug naar het sluizencomplex. Er werd geen tegenstand geboden.Na het onschadelijk maken van enkele vliegtuigbommen met trekdraden, konden de mariniers de Nederlandse vlag aan een lantaarnpaal hangen.
De stad Modjokerto kon op 17 maart niet meer worden bezet.Al één dag later kon men zien dat de waterstand met een meter was gezakt. Alhoewel er nauwelijks sprake was van tegenstand, sneuvelden bij deze actie toch vijf mariniers en raakten er tien gewond.De twee TRI-divisies waren in dit gebied uiteengeslagen en verdreven. Generaal Spoor stelde op 18 maart vast dat er geen nieuwe acties gevoerd mochten worden en men bepaalde nieuwe demarkatielijnen.